Hur kan elevers lärande angående EU-undervisning bedrivas?

Kommentera
Bildresultat för EU
Den Europeiska Unionen (EU) är något som står fastställt att prata om i undervisning i kursplanerna för både gymnasie och grundskolan. För att få förståelse för just EU i undervinsing kan man använda sig av ett rollspel som kallas Kollektivet som tagits fram av Pedagogiskt centrum och EU-upplysningen.
 
Syfet med denna övning är att öka elevers intresse och kunskap kring frågor som berör EU. Alla deltagare är en viss karaktär vilken bor i ett kollektiv där man tillsammans ska komma fram till gemensamma beslut om olika frågor, vilket ska spegla hur EU bedriver sin verksamhet. Tillsist avslutas övningen med att diskutera upplevelsen av gemensamma beslut. Genom denna övning kan man som lärare väcka elevers intresse för EU, istället för att använda den som någon typ av examination, vilket kan vara en bra uppstart till ämnesområdet. I senare skede är det viktigt att eleverna kan jämföra begrepp och kontext för att se ett djupare innehåll i fakta. Därför kan det vara bättre att som lärare föreläsa om de djupgående aspekterna inom EU för att väcka ytterligare intresse och för att eleverna ska få reflektera över ämnets fakta och beskrivningar. Efter föreläsningarna och som avslut för ämnesområdet ska eleverna kunna använda begreppen, jämföra dem och sätta dem i kontext som ovan nämn. 
 
Att använda sig av debatt som examination när politiska system och EU behandlas i undervisning hör till vanligheterna. Detta anser Sandén (2017), och även jag, är bra eftersom att eleverna övar sin argumentationsförmåga samt får ett bredare perspektiv när olika åsikter framförs i olika frågor. Den kommunikativa förmågan tränas, vilken är en av de fem förmågorna framtagna av Svanelid (2014) som togs upp i tidigare inlägg. Som lärare är vårt uppdrag att fostra demokratiska medborgare och här spelar kommunikativa förmågan stor roll för social interaktion. Därför är det viktigt att se till alla elevers behov och förbreda övningar som debatter och rollspel på sånt sätt att alla får chans till att prata och känna sig bekväma till största möjlighet. Alla individer är olika och vissa gillar ta mer plats än andra i klassrumsmiljön. Att ha förutbestämda roller, som står för något specifikt där eleven får skapa argumenten själv istället för att ha helt fria händee, kan vara till stor hjälp för de elever som inte annars gillar att ha för stort spelrum och ta plats, vilket i sin tur leder till att det krävs mer tanke som lärare bakom övningar av dessa slag. Om debatt vore eximation krävs en stabil plan vid bedömning. Att nå A-betyget är svårt rent summativt i diskussioner, men det är inte rättvist för elever att inte kunna nå A-betyget. Därför skulle det kanske kunna finnas en kompletterande examinationsform i form av frågor som kräver svar som kan gå in på djupet för att analyseras, nyanseras etc för att uppnå A som summativt betyg.