Massmedia - vad är det? & hur kan det appliceras i undervisningen?

Kommentera

 

Bildresultat för massmedia Att förmedela information till medborgarna angående vad som sker runt i världen i information och underhållning tackvare sociala medier, tv, radio, tidningar etc hör till massmedians uppgifter. Media har fullkommlig rätt att sprida information tack vare de lagar som Sverige lutar sig på, vilka i detta syfte är yttrandefrihetslagen och tryckfrihetsförordningen. Yttrandefrihetsgrundlagen innebär att man har rätt att säga och uttrycka sig hur och vad man vill, utan att någon kränks. Tryckfrihetsförordningen innebär att man i tryckt form får utge vilken information som behagas, utan att kränka någon. Ingen har rätt att censeurera eller förhandsgranska det som skrivs i ett fullt fungerande samhälle som är demokratiskt (Riksdagen, 2017). 

Hur påverkar massmedian opionionsbildningen och hänger ihop med demokratin? Jo massmedian är viktig då det demokratiska samhället har en viktig uppgift i och med informationsspridning. Wänström (2017) definerar information som ''enkelriktad kontrollerad överföring av förutbestämda slutsatser''. Det är den information som medborgarna får del av och kan utforma åstikter vilket i sin tur leder till att media besitter en stor makt då de kontrollerar vilken information medborgarna får ta del av. Detta gör att det är viktigt att det som media framför är välgrundat och framförallt sant. Att det som skrivs är objektivt är även en viktig aspekt då läsaren får bilda en personlig uppfaktning av den information som spridits. 

Demokrati är som i tidigare inlägg synonymt med folkstyre, alltså att medborgare ska vara aktiva och får vara med och påverka politikers beslut. Om media inte skulle sprida information hur skulle då kloka demokratiska beslut kunna tas? Det går helt enkelt att se att media har en stor viktig roll och påverkan på vårt demokratiska samhälle. I representativa demokratier, som den vi har i Sverige, väljs en/flera representant/-er av folket som ska föra dessas åsikter vilket återigen visar på hur viktigt det är att rätt information kommer ut. När åsikter och värderingar delas av en grupp och återfinns på en samhällsnivå benämns de ofta som en opinion. Massmedia har en viktitg roll för att skapa, forma och upprätta opionionen, opionionsbildningen. Som informationskälla kan massmedian sprida informationen genom exempelvis tidningar eller internet. Även den enskilde mednorgarnen kan skapa en opinion i form av exempelvis en blogg eller ett konto på instagram för att nå många människor. Massmedian besitter dörför uppgiften att granska de som har makt och de politiska deltagare vilket ger en bild av riksdagen och vilka som medborgarna kan rösa på vilket i sin tur leder till att massmedian skulle kunna påverka opinionsbildningen om median inte skulle vara objektiv. 

Att undervisa om massmedia i skolan är därför viktigt för att eleven ska bli medveten om hur massmedia kan påverka opionionsbildning och demokrati, vilket även är nära knutet till att forsta demokratiska medborgare i skolans värld. Därför är det viktigt att man som lärare arbetar med eleverna på ett sådant sätt att de får en insyn på hur media och demokratin hänger samman och hur media arbetar för demokratin. Med hjälp av massmedia kan även eleverna lära sig källkritik och utvveckla ett kritiskt tänkande (Woolfolk, 2015). Det skille kunna appliceras i undervisning genom att man som elev får söka, granska, tolka och utvärdera olika massmedier och presentera detta. Ett annat alternativ skulle kunna vara att göra ett studiebesök på exempelvis en nyhets- alternativt tidningsredaktion och få höra hur median arbetar med demokrati, politik och granskning av informationen. Detta kräver dock som lärare en del förberedelse och detta skulle då kunna vara att eleverna fått arbeta med källkritik och utvecklat kritiskt tänkande och fått lärdom om hur en tidning med innehållande artiklar är uppbyggt för att kunna ställa frågor och bygga vidare på tidigare kunskaper. Efterarbetet är också viktigt vid studiebesök då det påverkar lärandet och ger möjlighet att utveckla de färdighetert som är synonymt med en demokratisk medborgare (Långström och Virta, 2011). Ytterliare ett alternativ kan vara att skriva texter/uppsatser om hur media och demokrati hänger ihop och att man genom detta kan visa varför media är en viktig fakor i demokratin och i sin tur jämföra detta med exempelvis diktatur och hur massmedia används inom det styrelseskicket, för att kunna få chans att nå ett högt betyg.